Abelone Kjøkken og Bar

Detaljer

Abelone Kjøkken og Bar

Brugata 11, 0186 Oslo

Åpningstider

Søn-ons: 11:00 - 00:00
Tors-lør: 11:00 - 03:00

Kapasitet

150

Servering

Mat & drikke

Abelone Kjøkken & Bar et oppkalt etter Vaterland dronningen, Abelone Constance Kristensen. Med en crème de la crème plassering midt i sentrum av Oslo, har Abelone Kjøkken & Bar en rik og raus historie som daterer helt tilbake til slutten av 1800 tallet.

I området Vaterland sitter det mang en god historie i veggene. Minner fra fra en svunnen tidsepoke som var både røff, tøff og livlig. Med en plassering midt i sentrum av Christiana var Vaterland ei kokende gryte. Den bitte lille bydel var kjent over hele Norge. Her foregikk det mye lumsk handel og bydelen blir ofte beskrevet som et skummelt sted å oppholde seg, særlig for omstreifende bønder. Her var det lett for en ukjent bonde å bli lurt, særlig av bordell-eierene som utga seg for å være Christiania guider. Bønder kom inn til Christiania for å selge varer. Med en rikelig pott penger mellom hendene falt bøndene ofte for fristelsen til å besøke et av de mange lugubre etablissementer på Vaterland. Her fantes det godt med kneiper, drinkene var billige og damene villige. Totalt fantes det 5 store bordeller på Vaterland på denne tiden. De kvinnelige vertene på bordellene ble omtalt med tittelen madam. Både krovertene og madamene så sitt snitt for å tjene til livets opphold gjennom å bedrive uaktsom hallikvirksomhet og forræderi. Slåsskamper og utukt var helt vanlig. De stakkars bøndene som visiterte byen ble ofte drukket fra sans og samling. De ble rundlurt og kom hjem som en raka fant. Det var helt vanlige at kroverten snek seg inn på værelse til bonden og stjal det han fant, mens madamene ofte låste døra til bordellen så bonden ikke kom seg ut. Ordet bondefangeri kommer herfra.

Spisestedet Abelone Kjøkken & Bar er oppkalt etter selveste Abelone Constance Kristensen. Også kalt madam Kristensen. En velkjent og karaktersterk kvinne født på Tukthuset i Storgata i 1854.

Moren til Abelone tjente til livets opphold ved å trekke på gata, og Abelone ble derfor allerede bare én måned gammel skilt fra moren. Lausungen Abelone vokste opp hos en fosterfamilie på Sinsen, men like etter hun ble konfirmert stakk hun hjemmefra. Hun arbeidet på Nydalen Spinneri men lønnen strakk ikke til, og hun begynte som deltids-prostituert. Hun ble mer og mer trukket inn i prostitusjonsmiljøet som også moren tilhørte. Abelone møtte sin tilkommende mann Lauritz Kristensen på en bordell på Vaterland. Sammen bygget de opp en delikatesseforretning som fungerte som et skalkeskjul for vertshuset og bordellet de drev, som befant seg i 2 etasje av forretningen. Abelone var en vakker, generøs og flott dame. Passe freidig, feiende flott. Hun var pen og tiltrakk seg mange menn. Hun promenerte Vaterlands gater i kledd store hatter, feiende fjær og slike. Abelone og Lauritz fikk dessverre ikke mange årene med sus dus boller og brus. En kveld i 1893 ble Lauritz drept. Dette skjedde da Lauritz, snek seg inn på rommet til leietakeren og bonden Nils Gulbrandsen Kinde for å stjele alle hans eiendeler. Lauritz trodde bonden som leide rommet lå og sov og i det han skulle loppe bonden for penger havnet han i stedet i basketak med bonden. Lauritz ble drept på stedet.

Drapet på Lauritz førte til opptøyer mot kneipene og bordellene på Vaterland. Det ble store demonstrasjoner i gatene og det som kalles Abelonekrigen ble et faktum. Vertshuset til Abelone og den avdøde mannen ble forsøkt revet og bombardert.

I flere år etter drapet var det uroligheter og opptøyer på Vaterland. Vestkantfolk demonsterte mot prostitusjon og umoralen som fant sted. Dette til tross for at det var vestkantfolk som oftes frekventerte gatene på Vaterland de sene nattetimer. Politikerene som lenge hadde lukket øynene for virksomheten som fant sted på Vaterland tok omsider grep. Abelonesaken førte til slutt til at det at det ble ryddet opp i det yrende prostitusjonsmiljøet på Vaterland i Christiania.

Under Abelone-rettssaken ble det avdekket kriminell virksomhet med utgangspunkt i etablissementet og hallik virksomhet organisert av Abelone. Hun ble fremstilt som en fristerinne som lokket bonden Nils Gulbrandsen Kinde. Han ble frikjent i saken mens Abelone selv måte sone en dom på 60 dager i tukthuset og straffet med å praktisere kristendom. Hun ble også i begravelsen til sin avdøde mann antastet og måtte rømme begravelsen fra «mobben» .

Abelone endte som en barnløs enke, og var i lang tid uglesett for sin manns uredelige virksomhet. Hun sto dog sterk i mot all kritikk og fortsatte livet som horemamma under dekke av å drive vertshus. Hun startet også en avholdscafé. Hun ble omtalt som «Enkefru Gaardbruger og Kaffiværtinde». I 1913 trakk Abelone seg tilbake og flyttet til Ski. Mange års hardt liv som prostituert med et betydelig alkoholmisbruk hadde satt sine spor. I 1920 døde Abelone av kreft i magen, 62 år gammel.  Abelone ble etter sin død omtalt som en mystisk skikkelse, og har dukket opp i flere romaner bland annet Dronningen av Vaterland av Jon Flatabø fra 1895. Abelone bygget er i dag borte. Det ble revet i sanering av Vaterland i 1960 årene.

På Abelone Kjøkken & Bar er vi beæret av å føre navnet fra den flotte, freidige og rause bordellmammen madame Abelone videre. Vi er faktisk så stolte av vårt opphav at Abelone pryder vår logo og er vår frontfigur og mantra på livets vei. I logen har hun en av sine velkjente store hatte som hun var kjent for.

Det er  er ikke alt ved Abelone vi tar med oss, men den rause, gode og hjertevarme Abelone lar vi oss inspirere av. På Abelone Bar & Kjøkken har vi tatt med oss det beste fra Vaterland anno1800 tallet og pakket det inn i ett klede av Blues & Rock’n Roll. Det vi tar med oss fra Abelone og den gang da, er gjestfriheten, latteren og den folkelige stemningen som Abelone selv sørget for. I interiør, stil og atmosfære har vi lagt oss på en tøff og industriell look. Rått, kult og uformelt. Dette vekker også minner tilbake til 1800 tallet, hvor stemningen som rådet både var røff og tøff. På toppen av det hele adderer vi inn en liten smule av «sassiness» i form av et direkte jovialt og folkelig språk. Vi tror på et rikt og ærlig språk uten for mye dilldall og jåleri. På Abelone Kjøkken & Bar har vi siden 1800 tallet gjort en real opprydding. Sortert og rydda i rekkene, og i 2022 har vi loven på vår side;)

Det er med rungende og raus røst vi ønsker deg et varmt velkommen til Abelone Kjøkken & Bar!

Lignende utesteder

Karl Johans gate 35, 0162 Oslo

Brødrene Bergh

Livemusikk • Skreddersydd opplevelse • Spill og aktiviteter

Read article "Brødrene Bergh"

Bogstadveien 66, 0366 Oslo

Den Gamle Major

Julebord • Smaking • Skreddersydd opplevelse

Read article "Den Gamle Major"

Klingenberggata 4, 0161 Oslo

Dr. Jekyll’s Pub

Cocktail Camp • Quiz • Skreddersydd opplevelse • Smaking

Read article "Dr. Jekyll’s Pub"

Karl Johans gate 17, 0159 Oslo

The Scotsman

Julebord • Møte- og konferanserom • Selskapslokaler • Karaoke

Read article "The Scotsman"

Karl Johans gate 10, 0154 Oslo

Sir Winston

Livemusikk • Skreddersydd opplevelse • Sport

Read article "Sir Winston"